Forælderguide

– sådan skaber du tryghed for dit barn på YouTube

YouTube er fyldt med meget godt…men også meget skidt. Derfor har vi formuleret tre overskuelige råd til dig, der vil være helt sikker på, at dit barn får en tryg og rar oplevelse på YouTube.

1. Se YouTube med dit barn

Før vi begynder: Denne forælderguide til YouTube er lavet til forældre med børn i alderen 1-5 år. Hvis dine børn er ældre, så gælder andre råd end dem, som vi beskriver her.

Har du børn i alderen ét til fem? Elsker de at klikke sig rundt på YouTube? Som forælder er det bedste du kan gøre at se eller lytte med. Selvom YouTube har filtre, der skal beskytte børn mod upassende indhold, så er de ikke sikre. Som forælder skal du derfor være vaks ved havelågen. Du skal altså helst være i nærheden, når dit barn klikker sig rundt på det, der faktisk er verdens anden største søgemaskine – kun overgået af Google. ELLER du kan gå videre til de næste punkter på listen, og læse hvad du alternativt kan gøre.

BONUS: Når du ser YouTube med dit barn åbner du også for en dialog. I kan tale om, hvad I ser og måske bruge det I har set i en senere leg.

2. Lav dine egne playlister

Det kan være en rigtig god ide at abonnere på de kanaler, som I ser tit. Når du følger en kanal som for eksempel Magiske Minutter, kan du nemlig oprette dine egne playlister. De vil altid kun indeholde videoer, som du kan stå inde for. På den måde kan dit barn se en hel hjemmelavet playliste uden at blive sendt videre ud i YouTube-junglen.

BONUS: Lav gerne playlisterne i fællesskab med dit barn – det er både en hyggelig aktivitet, og så er det sjovt for barnet at få medindflydelse.

2. Lav dine egne playlister

Det kan være en rigtig god ide at abonnere på de kanaler, som I ser tit. Når du følger en kanal som for eksempel Magiske Minutter, kan du nemlig oprette dine egne playlister, som kun indeholder videoer, du kan stå inde for. På den måde kan dit barn se en hel hjemmelavet playliste uden at blive sendt videre ud i YouTube-junglen. Lav gerne playlisterne i fællesskab med dit barn – det er både en hyggelig aktivitet, og så er det sjovt for barnet at få medindflydelse.

3. Kender du Monkeytube og YouTube Kids?

Du kan også downloade app’en Monkeytube. Monkeytube er en gratis app, som skaber et sikkert univers for YouTube-indhold. Når du har downloadet app’en tilføjer du bare de YouTube-videoer, som du ved dit barn skal se, og så har du en simpel og børnevenlig afspiller uden forbindelse til resten af YouTube-universet.

Du kan også downloade YouTubes egen børneapp ‘YouTube Kids’. Den er væsentlig mere sikker end det traditionelle YouTube, men det er stadigvæk en god ide at holde øje. I YouTube Kids kan du desuden sætte en grænse på hvor længe dine børn må være på YouTube, og det kan være en meget smart måde at styre tiden på.

 

Du kan se app’en på App Store ved at trykke her